חרדה מרופא שיניים היא חרדה אמיתית המוגדרת בז'רגון הרפואי כ"חרדה דנטלית" או "דנטופוביה". באופן כללי, ניתן להגדיר את הנושא כפחד וחשש עז מהביקור במרפאת השיניים. האמת היא שכנראה כמעט כל אחד חושש ברמה מסוימת מרופא השיניים שלו. עם זאת, יש פלח באוכלוסיה שעבורם מדובר בפחד משתק, המקשה עליהם לעבור טיפולים רפואיים הכרחיים או ביקורות במרפאה.
הנושא של חרדה דנטלית כיום הוא סוגיה שרופאי שיניים לוקחים בצורה רצינית בידיעה שרק כך יוכלו לגרום לשינוי באופן שבו המטופלים חווים את ביקורם במרפאת השיניים. הדרך המומלצת היא לבחור רופא שיניים שמבין את הנושא של דנטופוביה, בעל ניסיון בהתמודדות עם פציינטים הסובלים מחרדה דנטלית ויש לו דרך עבודה ושיטת טיפול מוכחת.
כיום יש מספר דרכים שבהם רופאי שיניים מתמודדים עם מקרים של חרדה דנטלית. מעל הכל ניצב הניסיון הפסיכולוגי, אם תרצו להגדיר אותו כך. להבין את מקור החשש של המטופל, להיכנס לראש שלו במטרה לתת לו ביטחון בתהליך. רופא טוב הוא רופא המתייחס לתלונות ולחששות של המטופלים ויכול לשים את עצמו בנעליהם.
במקרה של חרדה דנטלית אצל מטופל, יש לנסות לגלות שקיפות והבנה עד כמה שניתן. להסביר כל צעד אפשרי, כל מהלך בטיפול, כמה זמן הוא נמשך, מה הוא כולל, מה ההשפעות והאם אמורים להיות כאבים. כל זה על מנת שהמטופל לא יהיה מופתע בשום שלב של הטיפול. חשוב להבין שהחרדה יכולה להיגרם בגיל מבוגר, אך ברוב המקרים של החרדה מרופא שיניים, מדובר באירוע שקרה בגיל צעיר והשתרש אצל הילד.
מלבד הליווי הצמוד והטיפול הקרוב לכל אורך הדרך, יש גם מספר שיטות נוספות ומשלימות לטיפול בפחד מרופא שיניים. רופאי שיניים יכולים לטפל במקרים כאלה עם גז צחוק, דבר שבהחלט מקל על החוויה במרפאת השיניים. בנוסף, יש מעט מאוד רופאים המוסמכים לטיפול מתקדם בהיפנוזה. במקרה שהגעתם למסקנה שאין אפשרות אחרת מלבד היפנוזה, עליכם לפנות אך ורק למטפל מוסמך בתחום.
בשורה התחתונה, אם אתם סובלים מפחד משתק, שמונע מכם ללכת לטיפולים במרפאת שיניים – זה לא סוף הדרך. חרדה דנטלית היא לא נושא נעים, אבל כיום שיטות הטיפול הולכות ומתקדמות. עליכם למצוא את רופא השיניים המתאים עבורכם, שילווה אתכם לכל אורך הדרך, יגלה הבנה ורגישות ויסייע לכם לעבור את הטיפולים הנדרשים בצורה הקלה ביותר. עד כמה שניתן.